Miben hasonlít a Rolls-Royce és az Autodesk? A következő cikkből megtudhatja.

 

Az Autodesk megoldásai manapság kizárólag szoftver előfizetés formájában érhetőek el, melynek keretében a felhasználó jogot kap egy adott időszakra vonatkozó szoftver használatra. Az örök licenc konstrukcióval ellentétben az előfizetési díj ilyenkor nem beruházás, hanem a teljes összeg költségként elszámolható, a díja pedig jóval alacsonyabb mint az örök licenc költsége, ugyanakkor a szoftver bárhonnan elérhető, a licencállomány az előfizetés fordulópontján szabadon változtatható.

Az Autodesk egyre szorosabban integrálja termékeit a felhőszolgáltatásokkal, több eszközről és bármikor engedi a hozzáférést, egyszerűbbé teszi a szoftverek telepítését és kezelését, és csökkenti a fájlkompatibilitási problémákat. A szoftver már nem a felhasználó gépéhez, hanem magához a felhasználóhoz kötődik, így több eszközre is telepíthetőek, és bárhol használhatóak.

Mi áll a háttérben?

Az Autodesk egyike azon vezető vállalatoknak, akik előremutatóan gondolkodnak, és újszerű módon közelítik meg az ügyfélkiszolgálást. Néhány másik válallattal együtt ugyanis kiemelkedő minőségű termékeket, és hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak ügyfeleiknek, rögzített díj ellenében. Az Autodesk esetében ezt a termék szolgáltatást az előfizetés jelenti, de ne szaladjunk ennyire előre.

A ’60-as évek elején a Bristol Siddeley alkalmazta először a rögzített díj ellenében történő termék szolgáltatást a repülőgép iparban, amikor is repülési óradíj ellenében biztosította hajtóműveit a repülőgép társaságoknak. Az óradíj tartalmazta a hajtóművet, a pótalkatrészeket, illetve minden egyéb karbantartási költséget is. Ezt a metódust a ’80-as években a Rolls-Royce fejlesztette tovább az általuk gyártott repülőgép hajtóművek esetében, és alkalmazza azóta is. A cég a korábbihoz képest hosszabb időtartamra vállalja a szolgáltatás biztosítását, emellett fedélzeti szenzorok segítségével monitorozza is a hajtóművek teljesítményét – ideális felhasználást biztosítva ezáltal – illetve cseréli is a hajtóműveket, ha szükség van rá. Ez a fajta óradíjas szolgáltatás kiküszöböli a nem tervezett karbantartási eseményekkel kapcsolatos kockázatokat, valamint tervezhetővé és kiszámíthatóvá teszi a repülési költségeket.

Az Autodesk hasonló szolgáltatást biztosít az általa fejlesztett szoftveres megoldások licencelésének esetében, így a megvásárolható „örök licenc” helyett havi/éves bérleti konstrukcióban biztosítja a szoftver használatot. A bérleti díj tartalmazza a licenc mellett a szoftverkövetési díjat, valamint technikai támoagtást, illetve egy felhő alapú tárhelyhez is hozzájutnak az ügyfelek.

 Mik az előnyei?

A szoftver előfizetéssel pontosan azt kapja, amire szüksége van, annyi ideig, ameddig szüksége van rá. Ezzel a megoldással csökkenthető egy induló vállalkozás beruházási költsége, ugyanis jóval kisebb a kezdeti invesztíció mértéke, emellett rugalmasan kezelhető a bérleti időtartam – már akár 1 hónapra is előfizethetőek a licencek. Továbbá az előfizetési díj nem beruházás, hanem a teljes összeg költségként elszámolható, így ideális konstrukciót biztosít a kisebb és nagyobb vállalkozások számára is. A licencek ráadásul bárhol használhatóak, és több eszközre is telepíthetőek.

Számos vállalat tervez többféle szoftverrel is, mely a cégnél dolgozó kollégák eltérő szoftver ismeretéből is fakadhat, illetve abból kifolyólag, hogy a cég egyik-másik partnere a meglévőtől eltérő szoftvert használ, vagy követel meg. Az előfizetési konstrukció ebben az esetben is egy kiváló, és költséghatékony megoldást jelent, ugyanis nem szükséges egy jóval drágább örök licencet megvásárolni, ha mindössze egy időszakos projekt munkáról van szó. De természetesen nem csak rövid távon kifizetődő a bérlés, az Autodesk úgy árazza a termékeit, hogy hosszú távon sem jelentsen nagyobb költséget egy cég számára, mint a konkurens örök licencek megvásárlása, szoftverkövetéssel együtt (csak hogy az almát az almával hasonlítsuk össze). A magyar piacon is egyre népszerűbb az előfizetési konstrukció, és ha körbe nézünk a világban, akkor látható, hogy a vezető cégek hasonló szolgáltatás irányában tesznek lépéseket.

 

 

Jó, de a mi cégünknek nem kell szoftverkövetés…

Számos olyan innovatív cég van a piacon, akik nem terveznek/gyártanak nagy bonyolultságú termékeket, így a szoftverek évről-évre megjelenő új verziói újdonságainak alkalmazásával nem válnak igazán produktívabbá. Ebből kifolyólag a tervező szoftver licenc fontos munkaeszköz számukra, viszont szoftverkövetést nem igényelnének a licenc mellé. Mivel az előfizetési konstrukció már tartalmazza a szoftverkövetési díjat, ezért nem lehet elválasztani azt a licenc költségtől. Ebben az esetben egy másik – a Fusion 360 megnevezésű – Autodesk termék jelenthet nagyszerű megoldást gépészeti területen, amelynek költsége mindössze néhány száz euró éves szinten. Alkalmas gyakorlatilag bármilyen bonyolultságú termék vagy berendezés tervezésére, sőt, többek között a manapság rendkívüli újdonságnak számító generatív tervezési modul is része a szoftvernek. Az Autodesk láthatóan jól ismeri a piacot, és minden ügyféltípus számára rendelkezik megfelelő megoldással, legyen szó gyártósor tervezésről, vagy alkatrész megmunkálásról.

Egyéb megoldások

Abban az esetben, amikor olyan összetett berendezés tervezéséről van szó, melyet pusztán egy tervező szoftverrel nem lehet lefedni – mint páldául egy célgép- vagy komplett gyártósor tervezése – szükséges a tervező szoftver mellett CAM megmunkáló szoftver, véges elemes szimuláció, lemeztábla kiosztás, vagy éppen adatkezelő szoftver alkalmazása is. Az ilyen esetekre az Autodesk a legköltséghatékonyabb megoldást kínálja a piacon, a Gépészeti Szoftvergyűjteményét, mely tizenegy különböző professzionális szoftvert, és két addícionális felhő szolgáltatást foglal magában, közel egyetlen szoftver előfizetésének áráért.

Ha többet szeretne megtudni az Autodesk szoftvergyűjteményéről, kattintson a következő linkre, vagy érdeklődjön viszonteladó partnereinknél.

Kattintson a következő linkre, és tudjon meg többet a szoftvergyűjteményről.